6 Ocak 2010 Çarşamba

EFSANE DEPORTIVO


 Yil 2000, o sene ispanyada garip seyler oluyor, deportivo gibi  mutevazi bir sehir takimi barcaya ve real e kok sokturuyor, o zamanlar ne barcanin 4-3-3 u var nede real galaktikos devrimini baslatabilmis degil. deportivo ozellikle evinde rakiplerine nefes aldirmiyor. real in kadrosunda seedorf, etoo, raul, mc manaman, en pahali turk ihracati balic, yollari turkiyeye dusecek olan r.carlos, anelka, klubede del bosque var.real madrid icin sezon hicte iyi gitmiyor, riazor deplasmaninda deportivo dan 5 yiyorlar belkide real madridin galaktikos devriminin atesini fitilliyen olay oluyor.
 barcelona reale oranla o sezon daha derli toplu gorunuyor, kadrolarinda kluivert, rivaldo, daha henuz hain ilan edilmemis taraftarin sevgilisi figo, luis enrique, kaleci reina,son uc isime dikkat, tecrubeli orta saha pep guardiola ve gelecek vaad eden kontenjaninda kendilerine yer bulan  puyol ve  xavi. klubede sezon sonu bileti kesilecek olan hollandali van gaal. onlarda riazor stadindan 2-0 boynu bukuk ayriliyor o sene.


  gelelim efsane deportivoya, yillarca la liganin orta sira takimi olan deportivo antrenor irruretanin onderliginde muthis bir takim yaratiyor, takimin saha icindeki patronu  brezilyali hircin cocuk djalminha,  orta sahanin gizli kahramani mauro silva, yasli kurt donato, sezon basinda takima tenerifeden 8.6 milyon euro karsilignda gelen roy makaay, fasli naybet, jaguar kaleci songo'o, ispanyanin milli sol beki romero, sag bek manuel pablo, tangocu Turu Flores, sezon sonunda galaktikosun bir parcasi olarak 26 miyon euroya reale gidecek ve oradan yolu floryaya kadar uzanacak brezilyali flavio conceicao son olarak o sene sadece 23 yasinda olan, real madridten ithal edilen sezon boyu sadece bir mac kaciracak olan orta sahanin dinamosu victor sanchez.
 o sene djalminha ve arkadaslari ozellikle riazor oynadiklari tatli sert futbolu  ben gibi cogu futbolseverin begenisini kazanmisti. roy makaayin 22 gol attigi sezon muthis kariyerinin baslangici oluyordu. djalminha ise  belkide cok buyuk bir yildiz olarak anilmamasinin sebebi olan hircinligini sadece o sene dizginliyebilmisti. sezon sonunda la ligada deportivonun sampiyonlugu ispanyada ve dunyada adeta sok etkisi yaratiyordu. barcelonada ve realmadridte huzun galicyada ise gurur ve sevinc... galicya bolgesinin katalunya gibi bir ozerk bolge oldugu  dusunulurse deportivonun kazandigi sampiyonluk sadece bir futbol takiminin basarisi olarak anilmiyordu, binlerce kisi galicyanin sonunda kazandigi zaferi kutluyordu..


  O gunlerden bugunlere la liganin koprusunun altindan cok sular akti, deportivonun sampiyonlugu ligin iki devine tokat gibi geldi ve real sezon sonu galaktikos donemi figo ve conceicao transferleriyle resmen acikladi.galaktikos donemi zidane, ronaldo, beckham, owen gibi isimlerle devam etti ve gunumuze  ronaldoyla, kakasiyla hala devam ediyor.
barca figo'dan sonra daha bir takim olma yoluna gitti alt yapisina daha cok onem gosterdi, puyol ve xavi nin ardindan a takimin yolunu oleguer, iniesta, valdez bir sonraki jenerasyondan pigue,messi, kirkic, busquest, pedrolara kadar geldi.  bu surec zarfinda barcelona sampiyonlar ligi kupasini  iki defa muzesine goturuyor ayni kupayi real madrid muzesine 1 kez goturuyordu.

  olayin ozetini yapacak olursak, hani her zaman cekisme, rekabet lige heyecan, kalite getirir diyoruzda o rekabet baslayinca buyuk takimlarimiz kucuk anadolu kluplerini sille tokat assagiya indiriyor vede biz bunlara maalesef kendi tuttugumuz takimlarin menfaatleri ugruna ses cikartmiyoruz yaa.. galiba yanlis yapiyoruz...

Hiç yorum yok: