27 Aralık 2008 Cumartesi

# 7

''1966 ingiliz futbolu icin çok önemli bir yıldı, çünkü eric cantona doğdu...'' ingiliz basını

biz futbol severler güzel oynayanlar kadar agresif futbolcuları da severiz.. ama benim için cantona'nın yeri ayrıdır... adamları devire devire çalım atardı.. penaltıları hep ters köşeye bırakırdı.. hatta leeds united forması altında premier lig tarihinde ilk hatrick yapan futbolcu olur kendileri.. şimdi biraz da cantonanın muhteşem olduğu kadar sorunlu kariyerinin özetine geçiim:
eric cantona futbola 1983 sezonunda auxxere'de başladı.. ordan olympque marseille'ya geçti.. o sezon bi hazırlıkta maçında oyundan alınınca formasını yırtar ve yere fırlatır.. marseille bu davranışı cezasız bırakmaz ve kısa süreliğine yedek klubesine demir atar.. aynı süre içinde bi fransız kanalına milli takım antrenörü hakkında yaptığı eleştiriler sonucu milli takımdan da uzaklaştırılır.. marseille den bordeaux'a ordan montpeiller'e ordan da nimes'e gider.. nimes forması altında maç bitiminde topu hakeme fırlatınca, federasyondan 1 ay ceza alır.. cantona bu cezayı verenlerin "aptal" olduğunu söyler ve ceza 2 aya çıkar.. bu cezalar üstüne futbolu bırakmayı bile düşünür cantona.. ve ii ki bu kararından vazgeçer ve ingiltere'nin yolunu tutar..
sheffield wednesday' in teklifini reddeden cantona leeds united ile anlaşır, ve ikinci sezonunda takımın ligi kazanmasında başrolü oynar. ironik olarak cantona burada ilk 11 de tutunmanın çok zor olacağına kanaat getirir ve efsanesinin büyüyeceği manchester united takımına transfer olur.. kariyerinin en büyük hatası ise, 1995 yılında şeytanların cyrstal palace ile oynadığı maçta oyundan alındığında kendisine ırkçı küfürler yağdıran bir taraftara attığı efsanevi "kung fu" tekmesidir. sonuç olarak tribünlere koşup attığı bu tekme ona çok ağır para cezası, 120 saatlik kamu hizmeti ve 9 ay sahalardan men cezası getirmiştir...bu olayın olduğu maç sonrası özür dileyeceğini açıklamış ve düzenlenen basın toplantısında penaltı kaçırdığı için manchester taraftarlarından özür dilemiş ve muhteşem özlü sözünü söyleyip önünde ki sudan bi yudum alıp basın toplantısını bitirmişti.. cezası bitince 2 şampiyonluk daha yaşattı united'a.. 30 yaşında da futbolu bıraktı..
çok erken bıraktın futbolu üzdün bizi be kral.. sen ki, küçükken yazlıkta ki toprak sahaya tişörtümün yakalarını kaldırarak gitme sebebimsin.. 7 numaraya karizma katan insansın.. kralsın..

Hiç yorum yok: