8 Mayıs 2010 Cumartesi

VAVİEN

Uzun zamandan beri aklımda hep vavien filmini yazmak, bir türlü olmadı bu zamana kadar , ne zaman bilgisayarın karşısından kalksam aklıma sonradan geliyor vavien filmi, bu sefer işi sağlama aldım odamın duvarına küçük bir not yapıştırdım unutmamak için, o küçük not işten eve geldikten sonra işe yaradı zaten unutmamıştım, hani yazılı sınavlar öncesi sıraya yada ufak kağıtlara kopya çekeceğimiz notları yazarız onlarda aklımızda kalır kopya çekmeye gerek kalmaz ya o hesap bendeki de işte.


  Son yıllarda izlediğim en güzel türk filmi diyebilirim kısa bir süre düşününce. Hatta filmi biraz daha övmem gerekirse izlediğim gelmiş geçmiş en iyi 10 türk sinema filmi arasına girer. Zaten kendi kategorisinde bir rakibide yok. Filmin kategorisi siyah komedi biz bu kategoriyi daha çok Coenler’den biliyoruz..çekimlerin tümü tokatta tamamlanmış, filmin yönetmenleri taylan kardeşler, yönetmenlik için genç sayılacak yaşta olmalarına rağmen müthiş bir iş çıkarmayı başarmışlar. Filmin senaryosu engin günaydından. başrolleri engin günaydın ve binnur kaya paylaşıyor onlara settar tanrıöğen, ilker aksum ve serra yılmaz eşlik ediyor..

  Filme geçecek olursak işinde başarısız , ailesinden memnun olmayan, fazla arkadaşı bulunmayan, zampara fakat parasıyla… bir elektrikçi adam olan celal ile(engin günydın), kocasından başka birşeyi olmadığını düşünen, tamamen saf, babasının almanyada çalışıyor olmasından dolayı az çok birikmişi bulunan bir ev kadını olan sevilayın (binnur kaya)kocasıyla aralarındaki ters elektrikten dolayı ortaya çıkan sonuçları ele alıyor..

  Celal gönlünü pavyonda çalışan sibel adında kadına kaptırmıstır, fakat gönlünü kaptırdığı sibel ise celali fazla önemsememektedir, hatta birde ağır abi olan sevgilisi vardır.. celal abisiyle sık sık kadının çalıştığı pavyona gitmektedir. Sevilay ise vekil olan bir kadının evine gitmekte ve ona yardım etmektedir genelde ona yemek pişirerek yardım ediyordur.. celal ve sevilayın birde ergen çocukları vardır oda bu boşluktan istifade edip komşu kızı olan sevgilisiyle akşamları samanlıkta gizlice buluşuyordur…celal karısının ondan para sakladığını bilmektedir ve arada küçük meblağlar aşırmaktadır bundan sevilayın haberi yoktur.. celal sibeli elde edemeyince hain bir plan düzenler, karısını kaza süsü vererek öldürüp, hem paralara hemde sibele kavuşmaktır amacı, fakat planlar herzaman düşünüldüğü gibi gitmez gerçeğini düşünemez…

 Şimdi buraya kadar okuduysanız ulan bu nekadar karışık yazı diye düşünenleriniz olacaktır, o benden değil filmin konusundan kaynaklanmakta,işte filmin adı bu yüzden vavien…

  Oyuncu performanslarına gelirsek filmin açık ara yıldızı binnur kaya! Bu kadında çok farklı bir ışık var, dünyaya oyuncu olmak için gelmiş. Film boyunca performans düşüklüğü yaşamıyor hep aynı mükemmellikte tutuyor performansını en yavaş sahnelerde abartısız mimikleriyle filme çekiyor sizi. Oturuşu kalkışı, çay bardağını tutuşu, şivesi herşeyiyle cuk diye oturmamış giymiş rolünü.

 Engin günaydının işi daha zor tabii burhan karakteriyle girdi çoğu kişinin hafızasına ordan soyutlaması gerekiyordu kendisini, şive olarak fazla bir değişiklik yok iki karakter arasında ama celal karakteri daha köşeli ve yavaş bir karaktere sahip..saçlarının filmde sarı olmasıda burhan karakterinden soyutlamak için celali.. özellikle binnur kaya ve settar tanrıöğen ile olan sahnelerde müthiş paslaşmalar yapmış, hatta diğer iki ismi yukarıya çeken engin günaydın olmuş..hiç rol çalmamış , buna çok dikkat ederek izledim filmi özellikle avrupa yakasında müthiş rol çalıyordu diğerlerinden ama binnur kaya karakteri girince diziye bu rol çalmalar tam bir şahasere dönüşüyordu dizide.. işte filmde bu sade filmde bile o rollerdeki paslaşmalar, konuşmadaki zamanlamalar, ses tonları, diğer karakter konuşurken lafını kesip bindirmeler (arabadaki sahneler) filmi sizlere gerçek bir hayat gibi sunuyor.. engin günaydının çocuğu ile olan ilişkisi harika canlandırılmış, oğlunu mastürbasyon yaparken gören celal çılgına dönüyor, aynı oğlunun komşu kızıylada samanlıkta yakalandığını hatta bunun ilk defa olmadığını öğrendiğinde yüzünün aldığı sekildir oyunculuk.. daha sonra oğlunun yanına gidip ona afferin lan demesi, omzunu sıkıp, kafa güreşi yapması, en sonda bir tanede sağ kroşe atması ‘’türk babası’’ figürünü yüzümüze ardı ardına çarpmış halidir.. tabi burda o ergen çocuğu canlandıran gencide tebrik ederiz..
   Diğer yan karakterler filmin temposunu bir an olsun düşürmemişler, zaten settar tanrıöğen deyim yerindeyse bu işin uzmanı olmuş, diğer deyimi yazıcaktım vazgeçtim saygıdan;D ilker aksum birkaç sahnede görünüyor oda ağzınıza çalınan bal gibi duruyor, o engin günaydını sorguya çektiği andaki bakışları atan adam en iyi yardımcı rolünü orada hakediyor.. keşke daha uzun süre alabilseymiş, filmde ona göre bir eğilimde var aslında fakat konu dağılmaması için yapılmış bir hamle.

  Çok uzattık bol bol spoiler verdik.. ama bu yazı filmin yanında okyanus göl gibi kalır.. mutlaka izleyin derim.. son söz tekrar engin günaydına, bu adam isteseydi burhan altıntop adı altında bir film çekerdi yaptığı gişe vavieni ona katlardı, o zoru seçti türk sinemasına kalıcı bir iş bıraktı bu hareket için bile izlenir bu film.. korsan değil ama.!

Hiç yorum yok: