27 Temmuz 2010 Salı

GUTININ YAPACAKLARI

Gutinin besiktasa gelecegi yaklasik 1 aydan beri konusuluyordu, sonunda beklenen oldu besiktas gutiyle her konuda anlasti, transfere ilk olarak ekonomik yonden bakacak olursak, dunyanin sayili orta saha oyuncularinin basinda gelen bir adami bonservis ucreti odemeden kadroya katilmasi basli basina bir basari, sonucta transfer ettiginiz adamin adi Guti, bugun avrupanin basalti takimlarinin herhangi birinde rahatlikla forma bulabilir. Gutinin bir yil daha sozlesmesinin oldugunu,menajerinin Real Madrid yonetimiyle oturup Gutinin alacaklarina karsilik bonservis sorununu cozdugunu not dusersek transferin anlami daha da artmis oluyor. Yilda 2.7 milyon euro kazanacak, bu ucretin garanti para oldugu biliniyor fakat primler hakkinda herhangi somut bir sonuc yok. Besiktasta Nobrenin, Delgadonun yillik 2 milyon euronun uzerinde para kazandigi dusunulurse gayet mantikli bir rakam, bugun avrupada surekli 11 oynayan bir ortasaha oyuncusuna 10 milyon euro bonservis bedeli biciliyor, Turkiyede Murat Ceylani 5 milyon euroya alamazsiniz… bunlarin hepsini ustuste koydugunuz vakit ekonomik acidan herhangi bir olumsuz gelisme goremiyorsunuz..


   Saha icine gececek olursak, gecen yil besiktasin belini buken mevkinin ortasaha oldugunu bilmek icin kahin olmaya gerek yok, Ernst, Fink, Necip, Ugur ortasahasiyla kisir, pas yapamayan, oyunu sete ceviremeyen telasli ortasaha oyunculari topluluguna sahip bir takimdik, ozellikle Ernst ve Finkin defansif oyunu besiktasi tarihin en az gol yiyen takimlarindan biri yaparken ayni zamanda tarihin en az gol atan besiktas takimini meydana getiriyordu.. iki almanimizdan birinin yanina gutiyi koydugumuz zaman defansif anlamda cok kaybetmezken ofansif gucumuzu ikiye katliyabilecegimiz, topu ayaga cabuk, dikine paslarla rakip kale onunde daha cok bulunan bir takim haline donusecegimiz buyuk ihtimaller dahilinde.. Gutinin Delgado, Yusuf, Tabata uclusunden daha teknik bir futbolcu oldugundan onu biraz daha ernstin onunde kullanacagimiz anlamina geliyor, bu anlamda ernstin yada finkin defansif ortasaha olarak tek kalacaginda bu sene biraz daha fazla gol yiyecegimiz anlaminada gelirken, gecen sene attigimizin en az 15 fazlasini atmamiz bu takim icin isten bile degil.. Schusterin Gutiye realmadridde altin cagini yasattigini ve onu israrla takimda gormek istediginide dusunursek taktik olarak takima cuk oturacak adam…

    Psikolojik tarfina gececek olursak, besiktasli taraftarlarin gecen sene Tabata transferinde neden kiyameti kopardigini biliyoruz, Deco, Van Der Vaart konusulurken onlarla ayni maliyete fakat yetenek ve vizyon olarak yanlarina bile yaklasamiyacak bir futbolcuyu getirmistik… Taraftarin 3 milyon euroya gelecek Tabatayi havaalaninda omuzlara alacagini biliyoruz, fakat besiktasa zarar verecek olcude savrulan paralara kimsenin tahammulu yok.. Guti gibi bir adamin bedavaya Ataturk havaalanina inmesi yonetimin kredisini ikiye katladi.. Rakip takimlar bizden fazla para harcayip hala taraftarini mutlu edememisken, sadece iki futbolcuya(Cenk, Quaresma) bonservis bedeli odeyip, Guti, Hilbert, Ersan gibi takimda banko oynayabilecek adamlari bedavaya alan yonetim, halinden gayet memnun bir besiktas toplulugu yaratiyor..

    Bu transferin rakip takimlara psikolojik baski uyguladigi gercegi var, Q7 nin transferi bunun icin yeterli bir sebepken ustune birde Guti transferi Besiktasa karsi oynayacak rakipleri maclardan once once 0-0i koruma icgudusune iter boylelikle besiktas kalesini savunmak yerine daha onde oynayan bir takim olur. Kadikoye veya Ali Samiyene gittiginiz vakit Guti ve Quaresma takiminizda oynuyorsa daha rahat baskidan uzak oynayabirsiniz, Daha onceki yillarda Sergen ve Tumerin kadikoyde ve AliSsamiyende emekleri az degildir besiktasa, onlar lider vasifli oyunculardi, Ibrahim uzulmezin ilk gorevi rakip sag acigi durdurmakti sergen ve tumersiz yillarda bu takimin hucum gucu ilk tekmede sinen Delgadoya, Ne zaman ne yapacagi belli olmayan Telloya, Ibrahim uzulmezin isabetsiz ortalarina, kalmisti simdi oyle degil takimdaki ozellikle yerliler top Q7 nin Gutinin ayagina geldigi zaman rahatliyacak kendini guvende hissedecek, Bu adamlar El Classiconun atmosferini gormus adamlar, ozellikle Guti Real Madridin basinda kaptan olarak ciktigi bircok derbi, final, sampiyonlar ligi maclari var, Fenerbahce ve Galatasaray maclari bu tur oyuncular icin ekstra motive anlamina geliyor, bu tur oyuncular derbi maclarda topla daha cok oynamak ister, bosa cikar top alir, soylenmezmiyiz yillardan beri Delgado buyuk maclarda toptan kaciyor, rakip takimin arasinda kaybolup gidiyor diye, Guti onu yapmaz, cikar topu alir bir saga bir sola oynar, ara pasini koyar bobo karsi karsiya kalir, olmadi 30 metreden asilir topa kimsedende korkmaz.. bunu goren Ibrahim uzulmezde kendi asli gorevi olan savunmayi daha ozveriyle yapar cunku gorurki kendisinden cok daha yetenekli, cesur, agresif lideri var… Gutiyi karsisinda goren Gokhan gonul ben once savunmayi yapiyim der, onceki yillarda oldugu gibi elini kolunu sallaya sallaya hucuma cikip besiktas kalesini ablukaya alamaz, alirsa Gutinin bir arapasinda Q7 volkanla karsi karsiya kalir kadikoy trivela golle tanisir ilk kez… Bobo heran topla bulusabilecegini bildigi icin devamli hareket halinde savunmanin dengesiz yakalamasini bekler, daha nihati soylemedim… gecmisine donus yapan bir nihat bu takimda Q7 ve gutiye ayni ritimde eslik edebilecek bir adam..
  
   Taraftar acisindan bakildiginda oncelikle yillardan beri gorulmemis bir umut var ben bu kadar umutlu bir besiktas taraftari gormedim, 100. yili saymazsak en az bir 10 yil her transfer donemi besiktasli icin hayal kirikligi, uzuntu dolu olmustur, gerek gidenler gerek gelenler hic o saglikli dengeyi sagliyamamistir, Ernst veya Ferrarinin gitmemesi durumunda cok buyuk bir hayal kirikligi yasanacagini dusunmuyorum. Biz genelde Galatasarayin Hagisini, fenerbahcein Anelkasini zevkle izledik, belki cogunlugumuz dile getirmesekte icten ice keske bu adamlar gibi topcular takimimizda olsa dedik.. Simdi o adamlarin Agababalari takimimizda.. Ugur meleke bir yazisinda yazmisti, gittigi bir panelde uc buyukleri tutan uc ilkokul ogrencisine idolleri olan futbolcuyu sormuslar, fenerlisi alex, galatasaraylisi arda bizimkiside Alex demis…Bugunden itibaren dunyanin hicbiryerinde boyle bir durumla karsi karsiya kalmayiz besiktas adina, kimisi Q7 der kimisi Guti…. Formanin arkasina gururla yazdirabilecekleri, mahallede top oynarken coskuyla adlarini haykirabilecekleri topcular var.. kim ne derse desin, eger taraftar kazanmak istiyorsaniz bu adamlar sart, kimse nobre icin besiktasli olmuyor…
   Cok uzattik, isin ozeti Guti transferi her yonden takima yakisti, yonetime soluk aldirdi, simdi isin geri kalani schusterde, Guti geldigine gore kafasinda kimleri yolcu edecegini belirlemistir, Holosko hala takimla calismalara baslamadi, ikinci talihli isim o olacak gibi..Delgado, Tabatadanda birisi bu takima fazla. Fink kalsin isterim, o kalacaksa Hilbert gidecek, nedeni Schusterin transferi olmadigi icin, buda imkansiz .. Eger fink takimdan giderse cok uzulurum… Asagi tukursen, yukari balgam ortaya atesli yapsan yine olmuyor, aaa Zapoyu unuttuk… elveda zapo.

Hiç yorum yok: